Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Belysning för skolor

Skolan är Sveriges vanligaste arbetsplats. En miljö för både vuxna och barn där det ska ges möjlighet och förutsättningar för kreativ och stimulerande inlärning. Det finns flera studier som visar på hur belysningen påverkar studieresultaten och vårt välmående. Den största delen av inlärningsprocessen är visuell. Aktivitetsnivån varierar under dagen.

Från koncentration under läsning och prov till mer avslappnande övningar. Fler skolor använder flexibla möbleringar som också ställer krav på en jämn belysning i hela klassrummet. Den lägsta rekommenderade ljusstyrkan i klassrum är 500 lux men kan vara ända upp till 1000 lux för elever med synnedsättning eller i föreläsningssalar. Jämnheten bör ligga på 0,6.

Klassrum

Klassrummet har idag en mängd olika funktioner som behöver understödjas av god belysning. Utöver belysning för tavla och över bänkar och bord så behöver de vertikala ytorna i rummet belysas för att skapa en miljö för kreativitet såväl som för produktivitet och trivsel. Det stora behovet av flexibilitet löses med fördel genom en genomtänkt och flexibel installation. Pendlade armaturer med både upp- och nedljus är en bra lösning för klassrum. Det ger en bra kombination av indirekt ljus som skapar minimal luminans och bländning.

Korridorer och öppna ytor

Det finns många olika typer av korridorer, det kan vara kommunikationsytor, samlingsplatser, eller en mer traditionell korridor, kanske försedd med skåp eller kommunikationstavlor. I en trängre yta, såsom en korridor, krävs ljus som inte bländar de som använder passagen, eller att ljuset lyser in i angränsande rum. Infällda downlight kan vara ett bra alternativ, då man får en lagom nivå med ljus men ändå kan skapa lite kontraster. De hjälper även till att signalera riktning och styra flöden i korridoren. Vi rekommenderar belysning med 100-200 lx i traditionella korridorer. Man bör även beakta vertikalt ljus för skåp och anslagstavlor.

Skolgård

Skolans lärande miljö fortsätter även utanför klassrummets lokaler. Utomhus har vi också en viktig del av skolans miljö, möjligheten till avkoppling och lek på skolgården. Ofta är skolgården en större avgränsad yta, och för att uppleva trygghet där behövs väl planerad belysning. För denna öppna yta rekommenderar vi bra allmänljus, varvat med lägre pollare, som underlättar orienteringen. Använd fasaderna för att mjuka upp övergången mellan ute och inne; vägg- och takarmaturer ger ett behagligt vertikalljus och trollar bort upplevelsen av mörkret som en kompakt vägg.

Matsal

Matsalar är den perfekta mötesplatsen för studenter, där de kan spendera tid under raster, prata med skolkamrater eller bara njuta av sina måltider och varva ner lite. Skol belysningen för matsalar bör skapa en inbjudande och avkopplande atmosfär, samtidigt som den ska säkerställa tillräcklig ljusnivå för alla aktiviteter som äger rum i det området.

Vill du prata med oss på Ahlsell?

Här hittar du kontaktuppgifter till alla delar i vår organisation. Är du osäker på vart du ska vända dig är du alltid välkommen att kontakta vårt kontaktcenter så hjälper vi dig att hitta rätt. Vi finns här för dig och ser fram emot att höra ifrån dig.

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript