Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Offentlig verksamhet

För varje ny elbil som rullar ut på våra vägar växer behovet av laddstationer. I prognoserna spås det att antalet elbilar år 2030 är över 2 miljoner. Med Ahlsells erbjudande med produkter för e-mobilitet, elnät och elkraft, kommunikation och säkerhet, förnyelsebar energi och energilager samt installationsmateriel och verktyg är du väl rustad för att utveckla din affär och erbjuda bästa möjliga lönsamhet för din laddinfrastruktur. 


Tre strukturer för att placera ut laddstationer

Innan du sätter igång med etableringen av laddinfrastrukturen är det viktigt att ha bestämt hur och var laddstationerna ska placeras. Man pratar vanligtvis om tre olika strukturer för att placera ut laddstationer på ett strategiskt framgångsrikt sätt. 

1. Klusterstruktur

Kluster av laddstationer skapas i tätorter så att elbilar enkelt kan ta sig fram på endast el. Laddstationerna bör vara av olika typer som normal-, semisnabb- och snabbladdningsstationer.

2. Korridorstruktur

Snabbladdningsstationer sätts upp på två punkter längs samma väg, exempelvis mellan två tätorter. Laddstationerna bör placeras ca 6-9 mil ifrån varandra för så hög effektivitet som möjligt.

3. Kombinerad struktur

En kombination av klusterstruktur och korridorstruktur, vilket innebär att korridorstrukturen skapas mellan tätorter och klusterstruktur inne i tätorterna.

 


För dig som i kommersiellt syfte bygger laddinfrastruktur:

Ska man bygga laddinfrastruktur i ett kommersiellt syfte är det viktigt med konceptualisering av ert byggsätt. Det ger en bättre möjlighet att följa upp lönsamheten i affären och att säkerställa tryggheten och funktionen i er lösning. Långsiktighet både i produkt och leverantörsval är kritiskt.

Vi hjälper dig att ta fram ditt koncept

Tillsammans kan vi hjälpa dig med att ta fram ditt koncept med hjälp av våra specialistsäljare inom e-mobilitet som har en gedigen erfarenhet, både när det gäller leverantörsval samt även är ett stöd för dig gällande befintliga och kommande föreskrifter inom ämnet eller Best Practice. Kontakta våra specialistsäljare för att ta reda på vilka produkter och tjänster som passar dig bäst.

Fördelar med att välja Ahlsell för dig som jobbar inom offentlig verksamhet

 • Stöd i upphandlingar
 • Lönsamma och hållbara lösningar
 • Miljö och klimat

Visste du detta om Ahlsell?

 • Ahlsell har 130 butiker i Sverige från norr till syd, något som ingen annan i branschen är i närheten av. Det betyder att du alltid har Ahlsell nära dig.
 • Vi har specialistsäljare för e-mobilitet i din region.
 • Vi levererar materiel från Hallsberg till din leveransplats över natten så att redan dagen efter har du den materiel som du behöver.
 • Vi har möjlighet att hålla ett säkerhetslager tillgängligt för dig.
 • Vi är marknadsledande teknikgrossist.
 • Vi erbjuder arbetskläder och skyddsutrustning tryckt och klart.
 • Vi tillhandahåller byggplatslogistik för att förenkla din vardag.


För dig som är kravställare för laddinfrastruktur:

Sverige har en utmanande fysisk miljö för de produkter som ska installeras. Enbart klimatmässigt har Sverige större utmaningar än andra länder och utöver det så har Sverige även ofta högra krav på produkter som ska användas i landet. Det är inte alltid som internationella leverantörer har produkter som faktiskt uppfyller samtliga krav som en korrekt e-mobilitetslösning kräver när den ska installeras i Sverige.

Våga ställa krav på din leverantör

Vår rekommendation är att du ställer krav på att din leverantör av laddinfrastruktur ska kunna tillhandahålla flera olika fabrikat av hårdvara från marknadsledande leverantörer. Din leverantör bör också ha kapacitet att ta hand om den logistik som behövs för att du ska kunna driva dina projekt och kunna leverera hela ditt behov för dina projekt. En rekommendation är också att i ett tidigt skede involvera en partner för både installation såväl som underhåll och felavhjälpning. Denna funktion är viktig för att säkerställa lokal kompetens och en snabb och säker hantering i ett eftermarknadsperspektiv.

Känn dig trygg med Ahlsell

En investering i laddningsutrustning är en långsiktig investering som ska vara funktionell i många år. Därför kan du tryggt lita på Ahlsell, vi håller oss uppdaterad med de produkter och teknologier som du behöver både idag och imorgon från marknadsledande leverantörer.

Innan du sätter igång med etableringen av laddstationer - kan du checka av svar på alla frågor?

 

✔ Kan du köpa flera olika fabrikat från din leverantör om ditt behov skulle ändras eller att teknologin ändras?

✔ Vilken EMC klass behövs för den laddinfrastruktur som du ska investera i?

✔ Är den lösning du utvärderar fabrikatsneutral både i hårdvara och  mjukvara eller är den mer eller mindre låst mot en viss leverantör?

✔ Behöver du även materiel för elnät, datanät, kommunikation, elmätning, markinstallationer, brandskydd och testutrustning till ditt projekt?

✔ Har din personal den skyddsutrustning som de behöver för projektet?

✔ Uppfyller din lösning dina krav på mekanisk hållfasthet?

✔ Har din lösning överspänningsskydd?

✔ Kommer din leverantör att ha möjlighet att supporta tillgänglighetsanpassningar av din lösning?

✔ Klarar ditt backend en GDPR granskning?

✔ Är 1:a nivåns support på svenska och är den tillgänglig alla timmar på dygnet eller finns det begränsningar?

✔ Finns det lokal kompetens som klarar felhantering på 2:a nivån?

✔ Finns det nationell kompetens som klarar felhantering på 3:e nivån?

✔ Vilka leveransvillkor har din leverantör?

Värt att tänka på gällande e-mobility och offentlig verksamhet

 • Elfördelning. Produkterna du behöver för att dela ut ström till alla laddboxar, som exempelvis markskåp och säkringslister. Du hittar dessa produkter hos oss på Ahlsell.
 • Utbyggnation för fler elbilar. I prognoserna spås det att antalet elbilar år 2030 är över 2 miljoner.
 • Elnät. När man etablerar laddning i större skala är en översyn och eventuell nybyggnation eller ombyggnation av elnätet vanligt. Ahlsell är marknadsledande på elnätsprodukter i Sverige och erbjuder ett brett sortiment med allt du behöver.
 • Branding/foliering. Att kundanpassa produkerna till deras grafiska profil.
 • Väderskydd. Ahlsell tillhandahåller även väderskydd för laddutrustning, oavsett om det är ett litet tak för en väggbox eller om det handlar om en större konstruktion som en busskur.
 • Kommunikation. Både kommunikation för laddutrustningensfunktion, men även kommunikation för att stärka täckningen i området. Läs mer om Ahlsells satsning på 5G.
 • Framtidssäkring.
 • Backend. System för att hålla ordning på laddutrustningens status. Beroende på fabrikat så följer ett backend med produkten.
 • Operatörstjänster. Betallösning, telefonsupport. Vi på Ahlsell erbjuder dessa tjänster helt fabrikatsneutralt, och du som kund kan fritt välja hårdvara och tjänsteleverantör.
 • Fundament. Markutrustning för laddare.
 • Påkörningsskydd. Skydd för att minska risken att den hårdvara du installerat skadas.


Fler tips och råd för dig som jobbar med laddboxar och laddstationer

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript