Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Fastighetsägare och industriledning

Elbilsladdning för dig som fastighetsägare

Krav eller service? Sanningen ligger någonstans däremellan när det gäller laddplatser i bostadsrättsföreningar och fastigheter med flera användare. För att vara attraktiv för hyresgäster, medlemmar och besökare är det viktigt att leverera det som efterfrågas. Samtidigt skärps lagar och regler vilket gör det extra viktigt att tänka ett varv extra när det kommer till elbilar och laddning. 

Investera i laddutrustning – så gör du

Vi rekommenderar att du tänker på samma sätt som vid större renoveringar för fastigheten och planera för en anläggning som ska utvärderas på längre sikt. Ofta är det bättre att ta en högre investeringskostnad i stället för en lägre med längre löpande kostnad och återkommande underhållskostnader.

Håll koll på regler från Boverket

Det finns regler från Boverket som ställer krav både på hur många laddpunkter som ska installeras, samt för hur många platser som ska vara förberedda och ha infrastruktur för att kunna bygga vidare med elbilsladdning. Från den 1 januari 2025 blir det krav på laddningsmöjlighet för elbilar för vissa byggnader med fler än 20 parkeringsplatser.

Laddplatser för elbil – att tänka på

Innan du kontaktar installatör för att sätta upp laddstationer finns det några frågor att fundera på:

  • För vem ska jag tillhandahålla laddning samt hur länge står de still på denna plats och laddar?
  • Vilken arbetsinsats är jag själv beredd på att lägga när det gäller den laddutrustning som jag har tänkt installera.
  • Hur ser användarens förväntan ut och vilka hygienfaktorer bör jag tänka på? Vad ska jag inte tillåta?

För att laddning inom din fastighet ska fungera på ett bra sätt är det viktigt att tänka långsiktigt och att bestämma syftet med de olika typer av laddning som kommer att finnas inom din fastighet.


Val av lösning

Det finns en uppsjö av olika laddlösningar på marknaden och det kan vara svårt att få en bra överblick. I vårt sortiment har vi alla de marknadsledande leverantörerna och vi har även allt annat du behöver för att få den lösning som passar dig bäst.

Två saker att tänka på när du ska välja utrustning:

  1. Planera för en fabrikatsneutral lösning, både hårdvarumässigt och funktions- och mjukvarumässigt. Då kan du alltid välja rätt teknik som finns tillgänglig gällande fordonsladdning, hårdvara såväl som tjänster och mjukvara. Att utrustningen klarar OCPP (standardiserat protokoll för elbilsladdare) ses som självklart.
  2. Planera för en ny kraftmatning ut till dina laddplatser. Det säkerställer att du får med kommunikation, markfundament och annan utrustning som är dimensionerad för både nuvarande och framtida behov.

Planera innan du börjar installera

Planeringen av jobbet är precis en lika stor del av jobbet som utförandet. Innan du börjar installera dina laddboxar och laddstolpar finns det en del tankar och frågor att få rätsida på. Här har vi tagit fram 5 viktiga punkter att ha i åtanke innan installering.

• Planera för 15–16 laddplatser åt gången. Behöver du färre måste du inte installera laddning på alla platser, men du har förberett för framtida behov.

 

• Planera för att dina användare ska kunna långtidsladda med effekter kring 3-4kW på en normal parkeringsplats. Detta motsvarar cirka 2 mil per timme och ger under en normal arbetsdag 24-32kW (12–16 mil), under en natt ger det 30-40kW (15–20 mil

 

• Bestäm vad som ska vara minsta möjliga laddning. Vissa bilmodeller har svårt att strömbegränsas ned till den standardiserade mingränsen på 6A. Detta kan skapa bekymmer för dig som fastighetsägare om du behöver lastbalansera för lågt ned, eller stänga av laddningen till fordonet. Blir det för lite ström ut till bilen kan dina använder anse det ovärt, vilket gör att din investering inte används.

• Planera och förbered för snabbare laddning på vissa platser, till exempel på besöksparkeringar eller när det uppstår ett behov av snabbare laddning än vad som finns tillgängligt på de normala platserna.

 

• Behöver du fler än 15–16 platser så planera för ytterligare grupper om 15–16 platser fram till att du har säkrat ditt nuvarande behov. Detta gör att du enklare kan jämföra en helhetslösning med alla ingående komponenter än ett billigt lockpris på en enda laddbox.

 

• Planera för att du som fastighetsägare ska ha möjlighet att styra när laddning sker så att det passar ditt abonnemang och dina förutsättningar. För tillfällen du inte kan styra när laddning ska ske bör du säkerställa att du får betalt för din tjänst och funktion. Läs mer om effektabonnemang och elbilsladdning här.

Som fastighetsägare bör du välja:

  • Att begränsa möjlig effekt till varje bil till förmån för fler uttag.
  • Att snabbare laddning erbjuds på ett par utvalda platser.
  • Minsta möjliga administration.
  • Ett öppet system som kan slutas till vilken tjänsteleverantör som helst. Den leverantör du väljer år 1 behöver inte vara den som har bäst erbjudande om 10 år.

Effektabonnemang och elbilsladdning

Ofta har fastighetsägare ett effektabonnemang för sin fastighet. Det betyder att din högsta förbrukningspunkt per månad bestämmer vilken effektnivå du behöver betala till din elleverantör. Om din effektnivå ökar genom att många vill ladda samtidigt och gör att du får en kort topp på din förbrukningskurva under en timme på en enda dag så kan det påverka ditt pris för hela din förbrukning under för innevarande månad. Det medför att du behöver planera för att kunna kontrollera och styra när effektuttaget för elbilsladdning ska ske för bästa ekonomi.

Tänk på detta innan du ringer installatören

  • Syfte (vem ska stå där, hur länge, med vilken förväntan, hur tar vi betalt, vad måste vi styra)
  • Hur ser framtida lagkrav ut? Läs på Boverkets hemsida här!
  • Hygienfaktor och attraktionskraft.
  • Hur många ampere finns ledigt mellan fastighetens förbrukning och mätarsäkringens storlek.
  • Uppdatering av mjukvara i boxen.
  • Uppkoppling för rapporter/faktura underlag.
  • Fakturering.
  • Hur mycket effekt behöver jag för att ha ”bra laddning”, vad ska jag erbjuda som fastighetsägare?


Fler tips och råd för dig som jobbar med laddboxar och laddstationer

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript