Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Vi samarbetar med ME för att få fler att bli maskinförare

2019-11-07

Vi är måna om att rätt kompetens bibehålls inom byggbranschen. Därför samarbetar vi ME för att få fler ungdomar att söka maskinförarutbildningar.

På bilden ovan: Sakariye Junni och Khalid Muhammed från FTP.

Det är ett faktum att de strax över 300 maskinförare som tar examen varje år inte räcker till för att täcka pensionsavgångarna, än mindre för att genomföra alla planerade infrastrukturprojekt. Därför har vi på Ahlsell tillsammans med bransch- och arbetsgivarförbundet ME, Maskinentreprenörerna, inlett ett nationellt samarbete med det långsiktiga målet är att få fler ungdomar att söka till ME-Skolans maskinförarutbildningar.

– Genom samarbetet med vår partner Ahlsell kan vi nå ut bredare till ungdomar och också till nya grupper som vi tidigare inte har nått. Vi hoppas på ett ökat antal sökande på de nio orter i Sverige där ME-Skolan har utbildningar, och på sikt till alla skolor med maskinförarutbildning, säger Hampe Mobärg, vd för ME.

– För Ahlsell som koncern är det av största vikt att rätt kompetens bibehålls inom byggbranschen. Genom att samverka med ME kan vi ta vårt ansvar och bidra både till detta och till en ökad integration på arbetsmarknaden, liksom till en minskad ungdomsarbetslöshet. Jag ser fram emot att se resultaten av arbetet, säger Claes Seldeby, vd för Ahlsell Sverige AB.

Stärkt kompetensförsörjning, minskad arbetslöshet och ökad integration

Som en del i samarbetet kommer vi och ME delta i en pilotstudie tillsammans med företaget For The People, FTP i Örebroförorten Vivalla. Tillsammans ska vi, med början i Vivalla, utveckla ett arbetssätt som ska kunna användas nationellt och bidra till minskad arbetslöshet och ökad integration. Samtidigt som kompetensförsörjningen för maskinentreprenörsbranschen stärks.

– Tillsammans med Ahlsell och ME kan vi visa våra unga nya alternativ som ger dem bättre förutsättningar att välja rätt utbildning. Alla passar inte för teoretiska studier, många följer sina kamraters val och en del hamnar fel. Maskinförarutbildningen ger jobb direkt efter examen och det finns möjligheter till fortsatt utveckling när man vill det. Det vill vi berätta för våra ungdomar och deras föräldrar, säger FTP:s Khalid Mohammed och Sakariye Junni.

Prova på-aktiviteter, gymnasiemässor och nationellt event

I pilotstudien tillsammans med FTP kommer bland annat riktade öppet hus- och prova på-aktiviteter att anordnas på Kvinnerstagymnasiet, strax norr om Örebro. Gymnasiet är en av de skolor där ME, i samarbete med kommunerna, bedriver maskinförarutbildning.

För samarbetet i övrigt planeras en rad olika aktiviteter, däribland medverkan vid olika gymnasiemässor landet runt. Utöver detta ska ett nationellt event för ökat kunskapsutbyte mellan det dryga 50-talet skolor som idag utbildar maskinförare genomföras.

 

Mer läsning för dig intresserad av vårt samarbete med ME och ME-skolan

ME-skolan säkrar tillgången på kompetenta maskinförare

 

Hållbarhet Nyheter

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript