Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

ME-skolan säkrar tillgången på kompetenta maskinförare

2019-06-13

I början av april invigdes ME-skolan i Bålsta som är Maskinentreprenörernas, ME:s, första nybyggda skola. Det innebär att skolans många elever har fått tillgång till nya och fräscha lektionssalar, en stor maskinhall, den senaste tekniken och ett generöst övningsområde. Allt skräddarsytt för just den här typen av utbildningar.

Sedan flera år tillbaka har branschorganisationen Maskinentreprenörerna, ME, aktivt satsat på ett eget utbildningskoncept – ME-skolan. Konceptet finns i dag etablerat på nio orter i Sverige och på dessa bedrivs maskinförarutbildning på gymnasiets bygg- och anläggningsprogram men också inom den kommunala vuxenutbildningen. ME-skolan erbjuder också företagsanpassade kurser inom de flesta områden för dem som arbetar i branschen eller behöver göra kompetensprov eller komplettering av yrkesbevis. I dagsläget utbildar ME-skolan cirka 2 000 personer per år i någon av sina utbildningar.

Partner och leverantör av material till utbildningar

– Vår målsättning är att branschen ska se våra utbildningscenter som en partner, dels för blivande arbetskraft, men också för att kontinuerligt kunna inhämta kunskap, säger Jonas Thorstensson som är vd på ME-skolan. Vår satsning är på många sätt unik. Inte minst eftersom vi tar eget ansvar för branschens kompetensförsörjning. Här är vi lite av pionjärer vilket är kul och spännande, men också krävande. Vi har stor glädje av Ahlsell som partner via vårt inköpsbolag och som leverantör av material till våra utbildningar.

ME-skolan har fått ett nytt fullservicecenter i Bålsta

Under de senaste åren har ME-skolan haft en stark tillväxt och i april i år tog man ännu ett stort kliv framåt genom att slå upp dörrarna till egna lokaler i Bålsta nordväst om Stockholm. Den nya skolan omfattar 1 600 kvadratmeter i två plan och är ett fullservicecenter som inrymmer gymnasie- och vuxenutbildning samt kursverksamhet.

– Vi vill vara föregångare inom modern branschutbildning, säger Agneta Rainsson som är affärsutvecklare och kursansvarig på ME-skolan. Vi märker att efterfrågan på relevanta kurser inom flera områden, exempelvis arbetsrätt och arbetsmiljö, ökar hela tiden. Därför strävar vi efter att utveckla våra utbildningar utifrån branschens önskemål och behov och vill dessutom öka antalet utbildningsplatser runt om i landet.

100 procent av eleverna går direkt ut i arbete

För att säkerställa kvaliteten på utbildningen och möta branschens krav har det närliggande Upplands-Brogymnasiet valt att lägga ut den yrkesinriktade delen av maskinförarutbildningen på entreprenad till ME-skolan. Utbildningen är uppdelad i två delar, där ME-skolan och Upplands-Brogymnasiet ansvarar för var sin del. De gemensamma gymnasieämnena, som till exempel svenska och matematik, läser man vissa dagar i veckan i gymnasieskolans lokaler i Kungsängen. Den yrkesinriktade delen är förlagd till ME-skolan i Bålsta. Den kommunala vuxenutbildningen sker i samarbete med Håbo kommun.

Tack vare ett samarbetsavtal med Pon Equipment utbildas eleverna vid ME-skolan på moderna maskiner från Caterpillar. Det innebär att de alltid får jobba med den senaste tekniken och med en variation av olika maskintyper.

– Branschen har ett enormt rekryteringsbehov och av de närmare 400 elever som utbildas i Sverige varje år är behovet det tredubbla. Samtidigt är det förstås tacksamt att bedriva en utbildning där 100 procent av de godkända eleverna går ut i arbete direkt efter utbildningen, avslutar Jonas Thorstensson

 

Fakta: ME-skolan

  •  ME-skolan är ett eget koncept, där maskinförare utbildas på gymnasiets Bygg- och anläggningsprogram och genom den kommunala vuxenutbildningen.
  • Det finns också företagsanpassade kurser och möjlighet att göra kompetensprov eller komplettera yrkesbevis.
  • ME-skolan drivs av Maskinentreprenörerna, ME, och ägs av ME:s medlemmar.
  • ME-skolans maskinförarutbildning finns i dag på nio utbildningsorter.
VA & Mark

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript