Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Riskanalys med fokus på trygg och säker arbetsmiljö

2022-10-05

Det kommunala bostadsföretaget Morastrand AB har systematiskt arbetsmiljöarbete högt på agendan. Ett led i arbetet är de riskanalyser som just nu genomförs i samarbete med oss på Ahlsell och som både sätter fingret på eventuella brister och ger konkreta åtgärdsförslag. Allt för att bidra till en tryggare och säkrare vardag för Morastrands medarbetare.

Morastrand är ett kommunalt bostadsföretag i Mora som äger och förvaltar cirka 2 150 bostäder. Med ett varierande utbud av bostäder i olika storlekar och prisklasser är man dalakommunens största hyresvärd. Samarbetet med oss på Ahlsell sträcker sig långt tillbaka i tiden och i dag handlar Morastrand det mesta som behövs till verksamheten via HBV:s ramavtal.

– Ahlsell är vår helhetsleverantör av produkter och förser oss med allt som behövs till vår dagliga verksamhet, säger Kenneth Collin som är driftchef på Morastrand. Dessutom erbjuder de riktigt bra utbildningar via Ahlsellakademin, inte minst kring säkerhet, som vi har använt oss av vid ett flertal gånger.

Riskanalysen identifierar och förebygger risker

Morastrands ledning har fattat beslut om att ta ett krafttag kring företagets systematiska arbetsmiljöarbete. Sedan en tid tillbaka finns därför en dedikerad organisation i form av en skyddskommitté som jobbar aktivt med dessa frågor. En central del i deras arbete är att identifiera risker i arbetsmiljön och att förebygga dessa.

– Jag kände att vi behövde ta hjälp utifrån för att genomföra riskanalysen och av någon som kunde se på vår verksamhet med andra ögon. Dels har vi inte kompetensen, men det är också lätt att bli hemmablind. När jag fick reda på att Ahlsell erbjuder riskanalyser och dessutom utan kostnad, kontaktade jag vår säljare Göran Andersson för att höra om deras upplägg och hur de skulle kunna hjälpa oss att ta nästa steg, säger Kenneth Collin.

Efter ett digitalt möte, där även Ahlsells specialistsäljare inom personlig skyddsutrustning Martin Britts deltog, var bollen i rullning. Kort därefter var teamet på plats i Mora för att genomföra riskanalysen i Morastrands huvudfastighet med kontorslokaler, snickeriverkstad, två smörjhallar och lika många tvätthallar.

– Under två timmar gick vi igenom lokalerna rum för rum tillsammans med Kenneth och två medarbetare från Morastrands skyddskommitté. Under genomgången påvisade vi fel och brister som antecknades i ett protokoll. Vi upptäckte till exempel att belysningen i snickeriet inte hade den kapslingsklass som krävs i utrymmen med förhöjd brandrisk. Här vidtog Morastrand åtgärder redan samma dag, säger Göran Andersson.

Riskanalysen visade också att Morastrand behövde komplettera lokalerna med skyltar som ger viktig säkerhetsinformation, till exempel att användaren av en viss maskin behöver ha relevant skyddsutrustning i form av ögonskydd, skyddshandskar eller hörselkåpor, att trappsteg behövde märkas upp med markeringstejp och halkskydd, utrymningstavlor flyttas och kemikalieskåp införskaffas. Dessutom valde Morastrand att köpa in första hjälpen-kuddar till verksamhetens alla fordon, från bilar och traktorer till gräsklippare.

– Riskanalysen är en riktigt bra tjänst som jag verkligen kan rekommendera. Det känns tryggt att kunna resonera med en specialist kring olika lösningar utan att bli påtvingad några produkter. Ahlsell är produktneutrala och de förslag vi fick från dem var inte de dyraste, utan de som fungerar i vår vardag och täcker våra behov på bästa möjliga sätt.

Fler tjänster som gör jobbet säkrare

Nu till hösten kommer Morastrand att genomföra riskanalyser på ytterligare två områdeskontor i samarbete med oss på Ahlsell. Dessutom är Kenneth nyfiken på vårt kemikaliehanteringssystem iChemistry GO. Det är en molnbaserad lösning som gör det enklare att jobba med kemikalier på ett ansvarsfullt sätt, till exempel att välja bästa möjliga alternativ ur miljö- och arbetsmiljöperspektiv.

– Det här är en annan smart tjänst från Ahlsell som kommer att underlätta vår vardag. Vi slipper en massa pärmar ute på arbetsplatserna och kan enkelt inventera alla kemikalier som finns i våra nya kemikalieskåp i verksamheten. Dessutom behöver vi inte lägga tid på säkerhetsdatabladen som uppdateras automatiskt.

Göran Andersson lyfter fram att Ahlsells målsättning med riskanalyserna är att Morastrand och andra fastighetskunder ska känna att man bryr sig och gör sitt bästa för att hjälpa dem att skapa en trygg och säker arbetsmiljö.

– Det viktigaste för oss är att Kenneth och hans medarbetare är nöjda med vårt arbete och har förtroende för oss. Vi är inte där för att sälja på dem en massa grejer utan för att dela med oss av vår kompetens och hitta den optimala lösningen för deras verksamhet.

 

Mer om hur vi kan hjälpa dig till en tryggare arbetsmiljö

Fastighet EL VS Ventilation Hållbarhet Nyheter

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript