Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Villazero sätter fingret på ekologisk och social hållbarhet

2022-03-03

Byggbranschen förändras och det händer mycket spännande just nu. Ett exempel är det uppmärksammade projektet Villazero i Borlänge till vilket vi på Ahlsell är stolt leverantör. Det är på många sätt ett unikt husbygge. Inte minst eftersom det förenar två av byggbranschens absolut viktigaste frågor – ekologisk och social hållbarhet.

I juni 2021 sattes spaden i marken för Villazero som ska stå klar under våren 2022. Det är en enplansvilla på 104 kvadratmeter som uppförs som ett samverkansprojekt mellan Fiskarhedenvillan, Mondo Arkitekter och Structor Byggteknik i Dalarna. Syftet med projektet är att ge alla inblandade möjlighet att lära sig mer om hur man ska bygga för att sänka koldioxidavtrycket genom att använda de mest klimatneutrala lösningarna. Dessutom är det ett jämställdhetsprojekt som utmanar byggbranschen genom att huset byggs av ett arbetslag som enbart består av kvinnor.

På bilden ovan till höger: Gabriella Hagman, vd för Mondo Arkitekter Dalarna, Gunnar Jönsson, vd för Fiskarhedevillan och Kristina Hansen, vd för Structor Byggteknik Dalarna.

Höga krav på materialet som används i Villazero

Villazero blir Sveriges första koldioxidneutrala småhus och ska certifieras enligt Svanen och NollCo2. De två certifieringarna innebär att det ställs höga krav på materialet som används i projektet.

– Vi har bland annat levererat beslag och inredning till badrummen och tagit fram en del speciallösningar, till exempel kring ventilationen som är integrerad med husets solcellsanläggning och batterier för energilagring. Vi har också behövt tänka ett varv extra kring infästningen eftersom hela huset är byggt i trä, även grunden, säger Martin Bäck, utesäljare Bygg på Ahlsell.

Att vi på Ahlsell har fått förtroendet att leverera material till Villazero visar att vi ligger i framkant och kan leva upp till projektets högt ställda krav.

– Det är både spännande och lärorikt att få vara med och leverera till ett hus som byggs med framtidens mest hållbara byggtekniska lösningar och byggmaterial. Eftersom jag själv har arbetat som snickare tycker jag förstås också att det är ett bra initiativ att lyfta fram behovet av en mer jämställd byggsektor, säger Martin Bäck.

Samverkansprojektet verkar för en mer jämställd byggbransch

För fyra år sedan satte regeringen upp ett mål om att minst 25 procent av de nyanställda inom bygg- och anläggningsbranschen ska vara kvinnor senast år 2030. Utvecklingen går åt rätt håll, men dessvärre inte tillräckligt fort. Tillväxttakten ligger på endast 0,21 procentenheter per år det senaste decenniet, enligt en undersökning från 2021 som bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen låtit göra.

Genom att låta ett kvinnligt arbetslag bygga Villazero tydliggör samverkansprojektet deltagarnas ambition att verka för en mer jämställd byggbransch. Målsättningen är att arbetslaget ska fungera som förebild för andra kvinnor som förhoppningsvis vågar söka utbildningar och satsa på en framtid i branschen.

Byggbranschen behöver fler kvinnliga förebilder

Kristina Hansen, vd för Structor Byggteknik och Gabriella Hagman, vd på Mondo Arkitekter är även nätverksledare för Women Building Sweden. Det är ett affärsnätverk som består av kvinnor i ledande befattning inom bygg- och fastighetsföretag som bland annat vill bidra till ett hållbart byggande. Både Kristina och Gabriella lyfter hur viktig jämställdhetsfrågan är för byggbranschen.

– I vår mansdominerade bransch krävs det att man sticker ut hakan och gör något sådant här för att uppmärksamma hur verkligheten faktiskt ser ut. I slutändan handlar om att få fler kvinnor att våga söka sig till byggbranschen som har allt att vinna på att bli mer jämställd, säger Kristina Hansen.

– Byggbranschen behöver fler kvinnliga förebilder och genom ökad jämställdhet främjas både innovation och utveckling. Eftersom det här projektet är unikt följs det nu upp av en förstudie där viktiga frågeställningar för morgondagens framtida byggbransch kan fångas upp, säger Gabriella Hagman.

Plåtarbetena på Villazero utförs av Hanna Erks från Plåt-Lars AB. Hanna har jobbat som plåtslagare i två år och tycker att det är givande att få medverka i byggnationen av Villazero. Hon lyfter den prestigelösa och lättsamma stämningen på byggarbetsplatsen, men sticker inte under stol med att det hade varit ännu roligare om arbetslaget hade bestått av hälften tjejer, hälften killar.

– Som tjej i ett hantverksyrke är det viktigt att tro på sig själv och våga ta plats i det som traditionellt sett varit männens värld. Jag hoppas och tror att vi som ingått i arbetslaget vid byggnationen av Villazero kan påverka valet av yrke och inriktning för många unga tjejer. Vi behövs i byggbranschen, inte minst eftersom det råder brist på kompetens inom många hantverksyrken.

Fakta: NollCO2

Certifieringen NollCO2 är framtagen av Sweden Green Building Council som vill utmana branschen och bidra till utvecklandet av byggnader med netto-noll klimatpåverkan. För att nå kraven i NollCO2 ska byggnaden ha ett netto-noll-utsläpp av växthusgaser under sin livstid – från materialtillverkning till demontering. Villazero blir Sweden Green Building Councils första pilotprojekt i den nya satsningen att certifiera småhus inom NollCO2.


Träffa inspirerande kvinnor i byggbranschen

I mitten av januari var vi på Ahlsell stolta sponsorer till Byggbranschenskvinnors nätverksträff med temat Kraft. Nätverket är grundat av Sandra Mobaraki, även kallad Byggsandra, med målet att lyfta fram kvinnliga förebilder och inspirera fler kvinnor att söka sig till byggsektorn. Lyssna gärna på vår podd Byggsnack – Oss byggproffs emellan där Sandra medverkar i avsnitt 11, årets byggkvinna 2021 Emmalena Andersson i avsnitt 7 och gänget bakom Villazero i avsnitt 12. Här hittar du alla avsnitt!

 


Läs mer om hur vi på Ahlsell kan hjälpa till med mer hållbara bygglösningar

Bygg Plåt Hållbarhet Nyheter

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript