Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Vi levererar till Sveriges första elektrifierade rörspräckningsprojekt

2024-06-04

På uppdrag av Kretslopp och vatten i Göteborg genomför entreprenören Pollex just nu landets första projekt med elektrifierad rörspräckning i stadsdelen Bergsjön. Det unika med den schaktfria metoden är att den genomförs med elektrifierade maskiner. Ahlsell är med på resan och levererar till projektet med eldriven lastbil från vårt VA-distriktslager i Göteborg.

Rörspräckning är en schaktfri metod som används för att förnya dricksvattenledningar där en ny ledning skjuts in i den gamla ledningen som spricker samtidigt som den skapar en kanal för den nya ledningen. En elektrifierad rörspräckning utförs på samma sätt som en traditionell rörspräckning. Skillnaden är att maskinerna går på elektricitet i stället för diesel eller bensin.

 

Unikt projekt med elektrifierade maskiner

I Bergsjön ersätts nu dricksvattenledningarna under Stjärnbildsgatan och Merkuriusgatan för att hushållen ska fortsätta få gott dricksvatten i sina kranar. 

– Det speciella är att vi genomför rörspräckningen med elektrifierade maskiner. Rörspräckningsutrustningen, grävmaskin och paddor ska drivas med el. Transporterna av material och schaktmassor ska också vara eldrivna. Projektet är ett stort kliv mot Göteborgs ambitiösa klimatmål om att vara en ekologisk hållbar stad med nettoutsläpp som är nära noll år 2030, säger Fredrik Larsen, platschef på Pollex.

Allt som allt är det cirka 440 meter rör som ska bytas inne i ett villaområde. Här passar en schaktfri metod som rörspräckning bra eftersom den minskar både buller, vibrationer och utsläpp och inte har så stor påverkan på framkomligheten. En central del i projektets hållbarhetsprofil är samarbetet med oss på Ahlsell, som levererar material med vår ellastbil från VA-distriktslagret i centrala Göteborg.

– Det är fantastiskt bra att vi har en ellastbil och därmed kan leverera till den här typen av projekt som vi med all säkerhet kommer att få se fler av. Möjligheten till eldrivna transporter är en del av vårt åtagande att stödja hållbara projekt och minska våra egna utsläpp. Nu går vi från att bara prata om hållbarhet till att aktivt delta i den gröna omställningen, säger Christian Ahlborg, utesäljare VA på Ahlsell.

 

En fossilfri framtid är inom räckhåll

Pollex ligger i framkant och vill visa på möjligheterna med schaktfria metoder som har stora fördelar, inte minst miljömässiga. Intresset för projektet i Bergsjön har varit stort och lockat representanter från flera av landets kommuner som velat titta närmare på hur arbetet utförs.

– Eftersom ingen hade genomfört ett elektrifierat rörspäckningsprojekt var det många bitar som skulle falla på plats under projekteringen. Mycket var nytt för oss och vi behövde till exempel ta reda på hur mycket ström som skulle krävas för att klara all batterikraft, berättar Fredrik Larsen.

De nya rören är av biocirkulär råvara och bidrar med markant lägre klimatavtryck. Projektet mellanlagrar och återanvänder även jordmassorna från schaktgroparna som behövs för att genomföra spräckningsarbetet. På så sätt minskas antalet transporter med lastbil, vilket också har en stor påverkan på miljön.

– Projektet visar verkligen att ambitionen om en fossilfri framtid är inom räckhåll. Nu är det möjligt att genomföra stora infrastrukturprojekt med minimal miljöpåverkan, avslutar Christian Ahlborg.

Nyheter VA & Mark

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript