Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Tradition möter innovation på Sveriges smartaste slott

2024-05-06

Genom att integrera modern och hållbar teknik med historiska innovationer är Ekolsunds slott på många sätt en förebild för hållbar förvaltning och utveckling. På Ahlsell är vi glada över att få vara en del av slottets resa mot framtiden. Inte bara som leverantör av produkter, utan även genom att erbjuda expertis och förmedla kontakt med leverantörer som ligger i framkant och förstår slottets unika behov.

Anrika Ekolsunds slott ligger strax öster om Enköping och omnämns för första gången redan i början av 1300-talet. Slottet har djupa rötter i den svenska historien och har ägts och bebotts av flera kungligheter. En av dem är Gustav III som använde slottet som sommarresidens och var mån om att det skulle ligga i framkant vad gäller teknisk utveckling.

”Arvet från historien har legat till grund för den moderna teknik som vi har installerat på slottet”.

– Slottet har inte bara varit en bostad, utan även ett nav för teknisk utveckling. Man kan säga att arvet från historien har legat till grund för den moderna teknik som vi har installerat på slottet, berättar Nils Lidbaum som driver och utvecklar verksamheten vid Ekolsunds Slott tillsammans med sin fru Elin Nyfjord.

 

Innovativa lösningar för en hållbar framtid

Ekolsunds slott är en levande verksamhet med många ben att stå på. En intäktskälla är uthyrning av lokaler till tv- och filmproduktioner. Här finns också värdshus, café, slottsbutik och ett arboretum, det vill säga en trädsamling med över 400 arter som lockar botaniker och arborister från världens alla hörn. Men framför allt är det kärleken som får slottet att blomma. Under 2023 arrangerades över 20 bröllop på Ekolsunds Slott och minst lika många lär det bli i år.

Med cirka 400 hektar mark och 4 000 kvadratmeter uppvärmd yta behöver man tänka både ekonomiskt och hållbart för att optimera driften och få verksamheten att gå ihop. I det ambitiösa arbetet med att minska slottets energiförbrukning har Ahlsell agerat ”spindeln i nätet” och förmedlat kontakt med lämpliga leverantörer. Ett exempel är Schneider Electric som med sitt smarta hem-system Wiser tagit slottet till en ny nivå, både när det gäller energibesparingar och att förenkla och effektivisera vardagen för slottets medarbetare.

”Tid är pengar och att nu kunna kontrollera rummen via appen sparar många timmars arbete.”

– I dag har vi en omfattande Wiser-installation med cirka 130 enheter som styr belysning, ventilation och värmepumpar, men även grindarna till slottet och vår stora fontän i parken. Tidigare fick vi kontrollera varje rum manuellt så att inte belysningen var på eller fönster öppna efter att våra gäster lämnat slottet. Tid är pengar och att nu kunna kontrollera rummen via appen sparar många timmars arbete, säger Nils Lidbaum.

 

Total kontroll och överblick

Hittills har Ekolsunds slott lyckats kapa nästan 30 procent av sin elförbrukning tack vare övergången till smarta styrningar via Wiser och genom att byta till LED-belysning. Nils Lidbaum lyfter ljuskällorna från Ahlsells eget varumärke a-collection som kommer med en bra lösning kring dimning, vilket krävs för att skapa rätt atmosfär i den historiska miljön.

– En stor fördel med Wiser-systemet är att det går att styra utifrån spotpriset på el vilket gör att vi kan stänga av vissa funktioner när elen är som dyrast. För oss handlar det inte om att öppna Wiser-appen för att släcka en lampa utan för att få total överblick och kunna styra hela fastigheten.

Ny teknik har även ett finger med i spelet när det gäller att bevara den biologiska mångfalden på slottets marker. Genom närvarostyrning kopplad till Wiser-systemet kan belysningen i slottets parker enkelt stängas av när ingen vistas där. Det gynnar nattaktiva djur som fladdermöss som kan nyttja mörkret utan störande bakgrundsljus. Dessutom skapar robotgräsklipparna med justerbar klipphöjd bättre förutsättningar för en rikare biodiversitet i den 16 fotbollsplaner stora gräsmattan.

”Från Ahlsells sida är vi glada över att få bidra till att Ekolsunds slott kan fortsätta att skriva historia.”

– Från Ahlsells sida är vi glada över att få bidra till att Ekolsunds slott kan fortsätta att skriva historia. Inte bara genom att bevara det förflutna utan också genom att anamma modern teknik för att bli mer energieffektiva och ekonomiskt hållbara. Det är spännande med en historisk plats som vill utvecklas för att möta morgondagens behov, avslutar Lars Wetterhall, KAM på Ahlsell.

Nyheter Guider & inspiration EL Fastighet

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript