Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Grävmaskin står bredvid ett långt brett stålrör tillsammans med en man i röd varseljacka och det är frostigt ute

Peab och Ahlsell säkrar vattentillgången till H2 Green Steel

2024-03-13

Det är bara några månader sedan som vi utökade vårt avtal med Peab till att även omfatta VA-material och geotextil. Nu har vi dragit i gång ett stort projekt i Boden där vi arbetar tillsammans för att på uppdrag av Bodens kommun förse Boden Industrial Park och det nya stålverket H2 Green Steel med processvatten. Det är ett svenskt företag som har som mål att revolutionera stålindustrin genom att använda en nästintill fossilfri process med hjälp av vätgas.

Stålindustrin är en av världens mest förorenande branscher och står för mer än sju procent av de globala koldioxidutsläppen. Genom att nästan eliminera utsläppen från stålbranschen, strävar H2 Green Steel efter att accelerera den största tekniska omställningen inom stålindustrin globalt. Anläggningen i Boden kommer att leverera stål med upp till 95 procent lägre koldioxidutsläpp jämfört med traditionell ståltillverkning. Bolaget ska också bygga världens största gröna vätgasanläggning i området.

– Stora och framtidsorienterade projekt är alltid intressanta och det är roligt att få vara en del av den här typen av samverkansprojekt med Bodens kommun som beställare och Ahlsell som materialleverantör, säger Magnus Hedman, platschef på Peab Anläggning AB.

 

Vatten från Lule älv till framtidens stålproduktion

När tillverkningen av stål i Boden drar i gång behövs det stora mängder processvatten. För att säkerställa tillgången ska 2 000 liter vatten i sekunden att pumpas 7,5 kilometer från Lule älv till Boden Industrial Park och H2 Green Steel’s verksamhet. Det motsvarar ungefär 20 fyllda badkar i sekunden.

Ahlsell kommer att leverera PE-ledningar och annat VA-material till projektet som Peab Anläggning AB ansvarar för. Det handlar om ledningar till både processvattnet och den vatten- och avloppsdel som också ska gå i samma korridor. Processvattenledningen, som ligger dubbelt, är 15 000 meter och VA-ledningen 6 000 meter.

– Den stora utmaningen är att det är väldigt mycket som ska göras på kort tid i ett projekt som bitvis inkluderar en ganska utmanande geoteknik. Marken är svag vilket innebär att vi kommer att behöva använda schaktfria metoder på vissa sträckor. Dessutom ska vi korsa väg 97 och järnvägen vilket också är en utmaning då vi inte vill störa trafiken, berättar Magnus Hedman.

 

Ett stort och krävande projekt

Ahlsells utmaning är att lyckas sy ihop logistik och leveransplanering, vilket också är vår styrka. Distriktslagret i Luleå kommer att spela en avgörande roll i arbetet med att serva projektet med standardmaterial.

– Ahlsells avtal med Peab gällande VA-material och geotextil är relativt nytt. Projektet i Boden är stort och krävande och ger oss möjlighet att verkligen lyfta fram våra styrkor och visa hur vi kan hjälpa Peab i deras arbete. Samtidigt får vi vara en del av den gröna omställningen och bygga ett mer hållbart samhälle, säger Kristian Stridsman, Regional försäljningschef VA på Ahlsell.

Investeringen i processvattnet ger Bodens kommun möjlighet att även se över nuvarande vatten- och avloppsledningar i det aktuella området och uppgradera rören. Drifttiden på de nya ledningarna beräknas till 100 år och satsningen görs för att säkerställa att Boden ska kunna växa och utvecklas under den tiden.

Hållbarhet Nyheter Industri VA & Mark

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript