Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Kemikaliehanteringssystemet underlättar för Mölndals stad

2021-12-03

Med hjälp av vår tjänst Kemikaliehantering och det webbaserade verktyget iChemistry GO har den tekniska förvaltningen i Mölndals stad fått bättre koll på sina kemiska produkter och de lagkrav som gäller för verksamheten. – Systemet funkar väldigt bra och har på många sätt förenklat och förbättrat arbetet med vår kemikaliehantering, säger Daniel Labe enhetschef i Mölndals stad.

Mölndals stad är under stark tillväxt och är med sina närmare 70 000 invånare den tredje största kommunen i Västra Götalandsregionen. Inom stadens många olika ansvarsområden arbetar drygt 5 000 personer. En av dem är Daniel Labe som är enhetschef Idrott och bland annat ansvarar för förrådsdriften inom den tekniska förvaltningen där även kemikaliehantering ingår.

– Vi använder en rad olika kemikalier i alla våra arbetslag. Det handlar om allt från städmaterial, lim och fogmassor till olika typer av aerosoler och färger. Det är ett väldigt brett spektrum som vi behöver hantera på rätt sätt.

Tjänsten Kemikaliehantering - ett verksamhetsstöd att luta sig mot

Efter en inspektion från Arbetsmiljöverket började Daniel fundera på om det kanske fanns ett system som skulle kunna hjälpa verksamheten med deras kemikaliehantering. Inte bara med att uppfylla lagkraven, utan även för att hitta ett smartare sätt att arbeta på.

– Riskbedömning är centralt i det förbyggande arbetet. Vi behöver ju identifiera våra risker för att veta vad vi skall förebygga. Här kände jag att vi behövde ett verksamhetsstöd att luta oss emot. Ett system som skulle kunna vägleda oss i arbetet med att minska vår miljöpåverkan och skapa en säker och trygg arbetsmiljö för våra medarbetare.

Daniels första steg var att lägga ut en blänkare på sociala medier. Han fick snabbt en träff via Linkedin och kom i kontakt med Daniel Dahl som är affärsansvarig Industri på Ahlsell.

– Daniel berättade att Ahlsell just lanserat sin nya tjänst Kemikaliehantering och Ahlsellversionen av kemikaliehanteringssystemet Intersolia iChemistry GO. Eftersom vi har en del ramavtal med Ahlsell och dessutom handlar kemtekniska produkter av dem, såg jag det som en bra grund för ett samarbete.

Daniel Dahl hade en kortare dragning för den tekniska förvaltningen där han berättade om Ahlsells erbjudande. Därefter fick ytterligare fem leverantörer visa sina system.

– Det vi gillar med iChemistry Go är funktionaliteten och intuiteten. Det är enkelt och vi behöver inte lägga tid på säkerhetsdatabladen som uppdateras automatiskt. Vi slipper en massa pärmar ute på arbetsplatserna och kan enkelt inventera alla kemikalier som finns i verksamheten. Dessutom är systemet väldigt prisvärt.

Ahlsell gör det enklare att vara proffs

Torbjörn Ljungqvist är produktchef för kemtekniska produkter på Ahlsell och har tagit fram tjänsten. Han menar att den på många sätt går hand i hand med Ahlsells motto att göra det enklare att vara proffs.

– När vi tog fram och utvecklade den här tjänsten var målet att kunna erbjuda våra kunder ett stöd för att enklare kunna jobba med kemikalier på ett ansvarsfullt sätt som uppfyller lagstiftningen, till exempel att kunna välja bästa möjliga alternativ ur miljö- och arbetsmiljöperspektiv. Grundläggande i det arbetet är att ha tillgång till säkerhetsdatablad med information om produkterna och hur de ska hanteras. Kemi är kemi och många produkter kan vara farliga om de inte används på rätt sätt. I slutändan handlar det om hållbarhet – för företag, medarbetare och vår planet.

I dag har medarbetarna inom den tekniska förvaltningen tillgång till kemikaliehanteringssystemet iChemistry GO via en app. Systemet låter dem ta del av 400 000 säkerhetsdatablad vilket är smidigt vid riskbedömningar. Säkerhetsdatabladen för produkter med Ahlsells artikelnummer är dessutom kostnadsfria.

– Vi är otroligt nöjda med systemet som funkar väldigt bra. Nu när vi har så bra koll på våra kemikalier är det nästan så att man går och längtar efter ytterligare en inspektion av Arbetsmiljöverket, avslutar Daniel Labe.

 

Läs mer om vår tjänst Kemikaliehantering och andra tjänster

Industri Tjänster Industri

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript