Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Ett kvinnligt nätverk för utveckling, pepp och erfarenhetsutbyte

2022-12-05

Ett nätverk för kvinnor inom VS-branschen, för kunskapsutbyte, förkovring och vidgade vyer. Nätverk Syd har nu funnits i tio år och är mer uppskattat än någonsin. – Jag är tacksam för att få vara med i ett forum där vi kvinnor i branschen kan mötas och utbyta erfarenheter. Det betyder mycket för mig, säger Annette Larsen från Thimsfors VVS.

Allting började med ett samtal mellan Marie Lundgren, innesäljare på Ahlsell i Halmstad och Louise Håkansson, arbetsledare på Bröderna Håkanssons Rör AB. De var överens om att de flesta kundaktiviteter hade teman som riktade sig till killar. Det kunde vara golf, padel eller jakt, men väldigt sällan något som tjejer uppskattar. Marie och Louise bestämde sig för att skapa ett forum där tjejer i branschen kunde mötas. Ett kvinnligt nätverk där medlemmarna skulle kunna stötta varandra i en mansdominerad bransch. Nu träffas det kvinnliga nätverket Nätverk Syd en gång per år. Sammankallande är Marie och Kim Webeck, regional försäljningschef på Ahlsell.

Utvecklande utbyte av erfarenheter

Sedan den första träffen för tio år sedan har deltagarna fortsatt att träffas årligen. Varje träff innehåller en utbildande aktivitet, såsom fabriksbesök eller föreläsning. Dagen avslutas med spa och middag på hotell där de alla sover över. Medlemmarna kommer från hela södra Sverige.

- Jag och Kim är de som organiserar resan, bjuder in och bokar, men varje deltagare betalar för sin resa själv, berättar Marie.

Hon ser ett värde i att mötas under avslappnade former och kunna utbyta erfarenhet från olika sidor av branschen.

- Vi har bland annat två montörer i gänget, vilket ger intressanta samtal mellan dem och beställarna. Vi har lärt känna varandra väl och ingen är längre än ett samtal bort om en situation behöver bollas eller funderingar behöver dryftas.

Fler kvinnor i en mansdominerad bransch

Under de tio år som nätverket har varit i gång, har branschen förändrats.Fler kvinnor har kommit in i olika roller, även om det fortfarande är en mansdominerad bransch.

- Visst är det många fler kvinnor i dag i branschen än det var för tjugo år sedan när jag började. Nätverket kan fungera som ett stöd i situationer där du som kvinna fortfarande kan känna dig ensam, för även om det blivit bättre så är vi fortfarande i underläge när det kommer till antal, säger Kim.

Hon kom med i nätverket 2015 och tog med sig ytterligare kvinnliga nyckelpersoner. I dag är de omkring tio medlemmar.

- Vi har verkligen hittat varandra och har delat både skratt och gråt. Det är väldigt fint att ha en plats där du känner dig helt trygg och välkommen, precis som du är. Gruppen har en fin balans, där de mer erfarna stöttar och de yngre delar med sig av nya perspektiv. Att medlemmarna tar av sin fritid och betalar själva för att följa med är ett kvitto på att vår årliga träff uppskattas, menar Kim.

Blandningen av yrkesroller berikar

För Louise Håkansson som varit med från allra första början, betyder nätverket jättemycket.

- Det är ett sätt att sammankoppla oss kvinnor som finns i branschen. Jag åker även med på andra kundresor, men då är det oftast företagsledare som följer med. I vårt nätverk är vi verkligen en blandning av olika yrkesroller, vilket tillför väldigt mycket i olika diskussioner. För mig är det ett viktigt forum och en tillgång att ha alla medlemmarna bara ett samtal bort.

Även Annette Larsen, inköpare på Thimsfors VVS uppskattar nätverket.

- Jag hade längtat efter ett liknande forum under flera år, så när jag fick frågan om att vara med tackade jag ja direkt. Marie och Kim på Ahlsell är verkligen spindlarna i nätet och styr upp hela vistelsen med bravur. Våra aktiviteter är alltid utvecklande samt ger mycket ny kunskap. Dessutom är relationen med övriga medlemmar väldigt fin. Vi har alla blivit vänner och jag är så tacksam över att ha fått chansen att vara en del i sammanhanget.

 

Nyheter VS Sprinkler

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript