Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

B-Max förstärker vårt erbjudande inom stål, svets och smide

2023-10-10

I början av juni 2023 förvärvade Ahlsell B-Max Svets AB. Företaget har sedan många år tillbaka ett nära samarbete med vårt tidigare förvärv SKB Väst, som i dag är en del av Ahlsell och levererar produkter för montage och till prefabindustrin.

– Affären markerar inte bara en fördjupning av ett redan långvarigt samarbete. Den är en strategisk utvidgning av Ahlsells utbud och kompetens, med målet att förbättra kundupplevelsen, säger Julia Fredäng, marknadschef Betongkomplement på Ahlsell.

B-Max grundades 1990 och arbetade till en början främst med värmesystem mot fartygsindustrin i form av pannor och tankar. Verksamheten har sedan dess växt och omfattar i dag ett brett utbud av produkter och tjänster inom stålkonstruktioner och smide. B-Max började tidigt samarbeta med SKB Väst som sedan hösten 2014 är en del av Ahlsell inom produktområdet Betongkomplement. Verksamheterna ligger bara ett stenkast från varandra i Stenkullen, strax utanför Göteborg och knyts nu ännu närmare varandra. Under årens lopp har B-Max utvecklats till en betydelsefull underleverantör och tillverkar bland annat ingjutningsgods i olika former samt lösningar till våra kunder inom prefabindustrin.

 

– Vi har samarbetat med Ahlsell i många år och det som till en början var något av en bisyssla för oss har vuxit ordentligt. Många känner nog inte till att cirka 60 procent av vår produktion går till Ahlsell där förvärvet är nästa logiska steg i vårt samarbete, säger Mikael Linder som är platschef och vd på B-Max.

Teknisk expertis och kundanpassade lösningar

Allt arbete utförs i B-Max välutrustade verkstad på cirka 2 300 kvadratmeter där tillgången till avancerade verktyg och maskiner underlättar produktionen. Medarbetarna har en bred kompetens och är kunniga på alla maskiner. Det ger både styrka och snabbhet vilket är viktigt, inte minst eftersom det ofta är ”snabba puckar” med beställningar som ska vara klara för leverans redan samma dag.

– Det som gör förvärvet av B-Max så spännande är att det öppnar dörren till en helt ny marknad inom stålkonstruktion. Vi ser stora affärsmöjligheter inom svets och smide där både befintliga och nya kundsegment nu får ta del av ett bredare sortiment och mer kundspecifika lösningar av stålkonstruktioner, säger Julia Fredäng.

En intressant nisch är B-Max tillverkning av färdiga stålpelarlösningar. Dessa levereras bland annat till en tillverkare av prefabricerade utfackningsväggar i trä och stål som används vid byggnation av flerbostadshus och offentliga byggnader.

– Det finns en stor potential inom färdiga paketlösningar av stålkonstruktioner som skräddarsys utifrån kundens önskemål. Tillverkningen sker i våra lokaler och pelarna levereras som en byggsats, vilket avsevärt förenklar och effektiviserar montaget ute på byggarbetsplatsen, säger Mikael.

Smarta lösningar med kundnytta i fokus

B-Max arbetar kontinuerligt med att se över sina processer för att på ett bättre sätt möta kundernas krav på mer hållbara produkter. Mikael lyfter till exempel samarbetet med stålleverantören Tibnor som ligger i framkant i sitt hållbarhetsarbete. Man har även börjat fasa ut oljebaserade färger till förmån för vattenbaserade som används till de produkter som kräver grundskyddsmålning.

– Vi gör också allt vi kan för att minimera vårt svinn. Även om stål kan återvinnas i det oändliga vill vi att så lite stålskrot som möjligt ska skickas i väg till återvinning. Genom att i stället cirkulera det i vår egen produktion bidrar vi till att minska antalet transporter, säger Mikael som hoppas att hållbarhetsarbetet ska få ytterligare en skjuts framåt, nu när man har Ahlsell i ryggen.

Ahlsells förvärv av B-Max innebär även större möjligheter till expansion och är en trygghet rent produktionsmässigt. I dag arbetar 11 medarbetare i produktionen och på sikt har man utrymme att växa med fler.

– Ryktet om vår existens har börjat sprida sig och vi får redan förfrågningar från andra delar av Ahlsell som är nyfikna på vad vi kan hjälpa till med. Under den närmaste tiden ska vi bland annat träffa ett 30-tal säljare från division Bygg och har inplanerade möten med de ansvariga inom Industri. Vi ser verkligen fram emot att få vara en del av Ahlsell där vi tillsammans kan ta fram innovativa och hållbara lösningar som kommer våra kunder till godo, avslutar Mikael Linder.

Nyheter Industri Bygg

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript