Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Ny dagvattenledning bidrar till en mer hållbar närmiljö

2024-06-04

Strax intill Arninge centrum, norr om Stockholm, pågår just nu ett stort dagvattenprojekt. Det är vår kund NYAB Mälardalen som fått i uppdrag av Täby kommun att anlägga ett 350 meter långt VA-stråk som ska hantera dagvattnet från den växande centrumanläggningen.

I mitten av november 2023 inledde NYAB Mälardalen arbetet med att lägga en ny dagvattenledning modell större vid Arninge centrum. Det är en centrumanläggning som vuxit rejält under de senaste åren med stora hårdgjorda ytor vilket innebär att det krävs en stor stamledning som kan leda bort vattnet. Ledningen levereras av oss på Ahlsells i samarbete med Pipelife.

 

Ett projekt kantat av utmaningar

Anna Forsström är arbetsledare på NYAB Mälardalen och leder projektet i Arninge tillsammans med platschef Viktor Bergljung. Anna beskriver det som ett roligt och intressant projekt även om det är kantat av en rad utmaningar.

 

– Vi har sprängt cirka 6 500 kubikmeter berg och är i full gång med att slå spont och lägga rör. Det är ett väldigt trångt arbetsområde och vi jobbar bara med stora och djupa jord- och bergschakter vilket ställer krav på logistik och samarbete. Dessutom har vi stött på hinder på vägen i form av ett betongfort från första världskriget som krävt en del byråkrati för att riva.

Ledningen från Pipelife är 1 400 millimeter och dimensionerad för att klara väldigt höga flöden. I samarbete med Pipelife har vi även levererat skräddarsydda dagvattenbrunnar samt ledningar för spill- och tryckvatten.

 

Klimatförändringar påverkar dagvattenhanteringen

Anders Ahlmark arbetar på Pipelifes nystartade avdelning Infra XL och har varit på platsbesök i Arninge för att diskutera rör och brunnar. Han och hans kollegor hanterar rörsystem på upp till 3 600 millimeter som kan hantera de allt högre vattenflödena som följer i spåren av klimatförändringarna.

– Det regnar inte mer i dag än för 100 år sedan, men intensiteten är högre och vi ser fler riktiga skyfall. Många av de befintliga rörnäten i landet räcker inte till vilket innebär att närmare 80 procent av mitt arbete handlar om just dagvattenhantering.

 

God framförhållning och leveransplanering

Allt som allt består ledningen av 50 Pipelife Infra® ID1400 PP-rör som ska levereras till projektet samt 5 större brunnar som specialtillverkats av Pipelife.

 

– Vi har en bra dialog med NYAB som vi nyligen skrev ramavtal med. Det krävs i ett stort projekt som detta där framförhållning och leveransplanering är extra viktigt. Eftersom det är ont om plats i projektet lagrar Pipelife rören. De är väldigt måna om hållbara transporter och har som målsättning att fylla hela bilar för att hålla antalet leveranser nere och generera så lite miljöpåverkan som möjligt, säger Erik Bengtsson, utesäljare VA på Ahlsell.

Anna Forsström uppskattar samarbetet med Ahlsell som flutit på smidigt ända sedan offertstadiet. Hon känner en trygghet i att allt material som levereras är noggrant dokumenterat. Det säkerställer att NYAB följer kommunens tekniska handbok och inte bygger in material som inte hör hemma i jorden.

– Det är givande att få bidra till både den nuvarande och framtida infrastrukturen i Täby. Projektet kräver precision och samarbete på alla nivåer och är inte bara en lösning på dagens behov av en hållbar närmiljö. Det är lika mycket en investering för framtida generationer, avslutar Anna Forsström.

Nyheter VA & Mark

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript