Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Gigantiska PE-rör säkrar Stockholms vattenförsörjning

2022-12-05

I september inledde det marina anläggningsföretaget Sventab arbetet med den 1,5 kilometer långa huvudvattenledning som ska läggas i Drottningholmsundet mellan Lovön och Kärsön väster om Stockholm. Rören till den gigantiska ledningen med en diameter på 1 400 millimeter är beställda av oss på Ahlsell och kommer att levereras sjövägen från tillverkaren Pipelifes fabrik i den norska kuststaden Stathelle.

Projektet vid Drottningholmssundet är en del av Stockholm Vatten och Avfalls arbete med att rusta upp och bygga ut dricksvattenledningarna mellan stadens vattenverk och vattentorn. Totalt ska närmare fem mil ny ledning läggas, vilket är nödvändigt för att säkra Stockholms framtida dricksvattenförsörjning.

Sjövägen från Norge in i Mälaren

Sventab har anlitats för att se till att ledningen hamnar på plats på Mälarens botten. Det är ett av landets största och äldsta marina anläggningsföretag som har avtal med Ahlsell och handlar det mesta av sitt material från oss.

- Historiskt sett har det främst handlat om VA-material, men sedan Ahlsell stärkt sitt erbjudande inom betong och armering har de blivit en komplett leverantör av allt vi behöver i våra projekt, säger Royne Wretling, vd på Sventab.

De tre gigantiska PE-rören som ska svetsas samman är ca 500 meter långa per styck och har en diameter på 1 400 millimeter. I slutet av året påbörjas tillverkningen vid företaget Pipelifes anläggning i kuststaden Stathelle. Det geografiska läget, alldeles intill en fjord, är något av en förutsättning för att man ska kunna tillverka ledningar i dessa dimensioner. Under tillverkningsprocessen skjuts rören ut i vattnet där de också lagras innan de bogseras vidare till sina slutdestinationer ute i världen. Just de här rörens resa kommer att ta cirka en vecka och gå utmed den svenska västkusten och därefter in i Östersjön via Öresund.

- I förfrågningsunderlaget fanns även alternativet att leverera kortare längder. Fördelen med att välja tre långa rör är att man minskar antalet svetsskarvar, vilket höjer kvaliteten på ledningen, säger Dennis Eriksson, innesäljare VA på Ahlsell i Östersund.

 

Ett projekt med många utmaningar

Den största utmaningen i projektet är när Pipelife lämnar av rören i Södertälje för vidare transport in i Mälaren via Södertälje kanal och sluss. Här kommer Sventab att bygga flytande pontoner och lägga en ramp på vilken man sedan drar rören över slussen och in i Mälaren.

- Transporten av rören kräver mycket stora enheter i form av bogserbåtar och pontoner. Som en del av landets största marina koncern Marcongruppen gör vi en ordentlig kraftsamling för att stå redo med den utrustning som krävs, fortsätter Royne Wretling.

Arbetsplatsens läge helt nära Drottningholms slott är även den en utmaning. Det behövs fler tillstånd än på andra platser och speciella godkännanden inför alla dyk. Projektet innebär även omfattande landarbeten med bland annat gjutning av ventilkammare. Dessutom är det mycket jobb med muddring, spontning och grundläggning.

- Det här är ett stort och väldigt spännande projekt som det är roligt att få vara delaktig i. Att sälja rör är inte unikt, men beställningar på rör i den här dimensionen hanterar vi inte så ofta, avslutar Dennis Eriksson.

Stockholm Vatten och Avfalls arbete med vattenledningsnätet beräknas pågå fram till 2050, med tyngdpunkt under 2020-talet. Flera projekt pågår parallellt och några är redan slutförda. Totalt ska runt 20 större projekt genomföras.

Nyheter VA & Mark

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript